Paarden & eingenaren

Coaching en training voor paarden en eigenaren

Veel problemen tussen paarden en hun eigenaren ontstaan door wederzijds onbegrip, dit kan zijn in de omgang of tijdens het rijden. Het is de dynamiek tussen paard en mens die voor magische momenten kan zorgen, maar in een negatieve spiraal ook voor (veelal oplosbare) moeilijkheden en problemen! waardoor dat wat uit liefde begon ineens tot dramatische keuzes/beslissingen kan leiden..

Hoe kunnen deze problemen worden voorkomen of oplossen:

Het begint (vaak) in de dynamiek tussen paard en eigenaar. Ook als het paard van huis uit al een moeilijk karakter of zelfs een trauma heeft. Zodra de eigenaar in staat is om een evenwichtige leider te zijn en er een harmonieuze relatie ontstaat, lossen de problemen zich vaak op.

Een evenwichtige leider zijn betekent dat je altijd zelfverzekerd, rustig, consequent, duidelijk en rechtvaardig met een heldere lichaamstaal en energie bent. Dat is voor ons mensen soms lastig omdat wij ons kunnen laten meeslepen door onze emoties en dan op een hele andere manier reageren op onze paarden/omgeving/situaties.

Wij onderscheiden van paarden door ons bewustzijn, wij kunnen ons verplaatsen in een ander/ de ander (dier en mens) begrijpen. Wij zijn in staat de gevolgen van onze acties te kunnen overzien en van tevoren in te schatten.

Het proces actie/reactie is bij mensen een stuk complexer dan bij paarden. Daardoor kan er onbegrip ontstaan. Omdat enerzijds wij de neiging hebben paarden meer emoties toe te dichten dan zij kennen en anderzijds zijn onze complexe emotionele patronen niet te begrijpen voor paarden. Dat onbegrip kan zich o.a. uiten in:

Tijdens het rijden/in de omgang:

  • staken
  • bokken
  • stijgeren
  • agressief gedrag
  • angstig/nerveus gedrag etc.
  • lichamelijke problemen

Waar ik bij kan helpen is het bemiddelen in de dynamiek en het begrip tussen paard en eigenaar. Waardoor het effect van jezelf op de situatie en je paard inzichtelijk wordt en zodra duidelijk gaan we praktisch aan de slag, op het paard en de omgang, om een evenwichtige leider te worden en gezonde/haromonieuze relatie met het paard te ontwikkelen.

Dit gaat natuurlijk niet over 1 nacht ijs, het is een proces. Eerst vindt er een intake plaats en aan de hand van de bevindingen maken we gezamenlijk een plan de campagne. Het kostenplaatje zal ook afhangen van dat plan. Soms kan het ter plekke opgelost worden, soms zal het noodzakelijk zijn om het paard en eigenaar eerst apart in training te nemen. Voor afspraken en/of vragen zie contact.